Dutch Masters In Dried Flowers-Inkoper Teun bezoekt kweker Van der Spek
Gedroogde bossen Tarwe: Van veld naar vaas
Al ruim 35 jaar teelt, oogst en droogt Willem van der Spek uit Nieuw-Vennep de mooiste droogbloemen. Nu de vraag naar droogbloemen alsmaar stijgt, hangen zijn droogschuren in Nieuw-Vennep voller dan ooit. Dutch Masters In Dried Flowers-inkoper Teun kijkt mee hoe velden vol verse Tarwe worden omgetoverd tot prachtige bossen gedroogde decoratie.
Zeeën van Tarwe zover het oog reikt. Granen dansen vrolijk mee met de wind. Lachend komt Willem van der Spek me tegemoet rijden op de trekker. Hij staat aan het hoofd van familiebedrijf Van Der Spek, dat wereldwijd bekendstaat om haar kwalitatieve droogbloemen. Namens Dutch Masters In Dried Flowers werk ik al jarenlang met plezier samen met kweker Van der Spek.
“De vraag naar droogbloemen is door de jaren heen flink veranderd”, weet Willem, die al 35 jaar droogbloemen teelt, oogst en droogt. “Droogbloemen telen is altijd al mijn passie geweest. Sinds een paar jaar zijn droogbloemen weer enorm populair geworden. Niet alleen de vraag naar naturelle droogbloemen is enorm gestegen, maar ook gekleurde droogbloemen zijn booming.”
Speciaal soort
En dat is te zien aan de bedrijvigheid op het terrein van kweker Van der Spek, waar de Tarweoogst volop in gang is. “Tarwe is een van de belangrijkste granen waar de mens zich van oudsher mee voedt, maar ook als droogbloem doet Tarwe het goed.” Hij wijst naar de verse bossen Tarwe die hij zojuist machinaal van het land heeft gesneden. “Dit is een speciaal soort dat heel geschikt is om te drogen. Dat komt omdat alle aren op ongeveer dezelfde hoogte zitten.”
Het zaaien begint in het voorjaar, vertelt Willem. “In maart of april gaan de zaadjes het land in. Vervolgens houden we de granen nauwlettend in de gaten.” Als het oog van de meester de gewassen heeft goedgekeurd, kan de oogst in juni, juli of augustus plaatsvinden, afhankelijk van de weersomstandigheden. “Hierdoor kunnen we jaarrond een optimale kwaliteit droogbloemen garanderen.”
Van groen naar naturel
Omdat de graankorrels zich nog niet volledig hebben ontwikkeld, hebben ze net na de oogst een groene kleur. De bossen worden op een grote aanhangwagen van het land naar een comfortabel warme droogschuur gebracht, laat Willem mij zien. Hier worden de bossen stuk voor stuk op hun kop opgehangen. Ze krijgen 48 uur de tijd om goed in te drogen, waardoor ze hun karakteristieke naturelle kleur krijgen.
Daarna worden de bossen gedroogde Tarwe in dozen verpakt en zijn ze klaar om mensen over de hele wereld blij maken. Willem: “Wij leveren onze droogbloemen aan diverse groothandelaren, bloemenexporteurs en decoratiegroothandels in binnen- en buitenland. Door onze consistente topkwaliteit en ideale ligging, vinden onze droogbloemen wereldwijd hun weg.”
Hollands trots
Bij Dutch Masters In Dried Flowers kunnen we over die topkwaliteit meepraten. Al jarenlang geniet ik als inkoper van de bossen gedroogde Tarwe van Van der Spek. Een deel van die bossen laten we in hun natuurlijke kleur. Een ander deel verven we bij Dutch Masters In Dried Flowers in de meest trendy kleuren, waarna ze vele interieurs mooier maken. De bossen gedroogde Tarwe doen het goed als decoratie aan de muur, los in een mooie vaas, maar ook gemengd met andere soorten droogbloemen in een rijkelijk boeket. Een prachtig product van Hollandse bodem om trots op te zijn!